Whole grain bread rolls in a basket on a rustic wooden background.
Rosaline

Rosaline

Zo kies je 100 % volkoren!

Deze week hoorden we van de Consumentenbond dat fabrikanten van volkorenproducten consumenten ‘op de korrel nemen’. Ze verkopen ‘volkorenproducten’ alsof er 100% gezond volkoren graan gebruikt is terwijl dat niet zo is. ‘Pure misleiding’ zegt de Consumentenbond die eraan toevoegt dat dat moet stoppen. Gezonde leefstijl coach Rosaline Ratering McDonald draagt oplossingen aan.

Deze week hoorden we van de Consumentenbond dat fabrikanten van volkorenproducten consumenten ‘op de korrel nemen’. Ze verkopen ‘volkorenproducten’ alsof er 100% gezond volkoren graan gebruikt is terwijl dat niet zo is. ‘Pure misleiding’ zegt de Consumentenbond die eraan toevoegt dat dat moet stoppen.

Download hier het rapport van de Consumentenbond: Volkoren als verkooptruc met voorbeelden van voorbeeldproducten waarmee gesjoemeld wordt. ​ Vandaag sprak ik met Laurents van der Kraats van Groot Nieuws Radio over oplossingen. Wat kun je als consument doen als je niet voor de gek gehouden wilt worden en om gezondheidsredenen 100% volkoren brood wilt eten? Volkoren brood is een boost voor je gezondheid, het bevat van nature essentiële vitamines en mineralen waaronder onmisbaar jodiumzout en heel veel vezels die nodig zijn voor een gezonde darmflora. De uitzending van 29 april jl. kun je via deze link terugluisteren: Groot Nieuws Radio. ​ Volkoren brood (van welke meelsoort dan ook, tarwe, rogge, spelt, boekweit etc.) is een geweldige basis voor elke dag en je kunt er allerlei gezonde soorten beleg op presenteren voor extra vitamines en mineralen. Hieronder ook weer het wekelijkse lunchrecept op woensdagmiddag van Gezond & Weldoen bij Groot Nieuws Radio, nl. 100% volkoren brood met zelfgemaakte paprikaspread.

RECEPTvolkorenbrood met paprika spread

Voor het brood geldt: bereid je goed voor. Bak bij voorkeur je eigen 100%  volkoren brood, met de juiste volkoren ingrediënten, op basis van zuurdesem in plaats van gist (bijvoorbeeld met dit recept).

Je eigen (zuur-)desem maken duurt een paar dagen. Heb je daar geen tijd of geduld voor: koop dan volkoren meel, bijvoorbeeld boekweitmeel bij de molenaar of online en bak je eigen glutenvrije brood bijvoorbeeld met dit recept. Een andere optie is: koop volkorenbrood bij een bakker die je persoonlijk kent en vraag expliciet naar 100% volkoren varianten.  Heb je geen echte bakker in de buurt die dat kan leveren, koop dan je brood in de supermarkt en lees goed het etiket achterop de verpakking. Kies alleen de varianten waar 100 % (of in ieder geval zo veel mogelijk) volkorenmeel in zit. Dat kan zijn tarwe, spelt, rogge, boekweit e.d. Let op: tarwemeel bevat het eiwit gluten, niet iedereen kan daar tegen. Fabrieksbrood bevat sowieso vaak veel onnatuurlijke toevoedingen waar je darmen niet mee blij mee zijn. Vraag de supermarkteigenaar naar eerlijke 100% volkoren varianten met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen. ​

Voor het beleg (de spread, bereidingstijd 15 min.) heb je nodig: ​ 1 rode paprika ½ stengel bleekselderij 1 bosuitje 100 gram hüttenkäse citroensap paprikapoeder

Maak de groente schoon. Hak de groente met een staafmixer of in de keukenmachine klein. Meng de groente door de hüttenkäse en maak de spread op smaak met een beetje citroensap en paprikapoeder. Verdeel de paprikaspread over een aantal boterhammen.

Eet smakelijk!

Meer weten over gezonde voeding? Bestel gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven

De kwaliteit van je leven zal sterk verbeteren met een gezonde(re) leefstijl. Wil je meer weten over de 5 basics voor een gezonder leven én kennismaken met nóg 7 essentiële peilers, bestel dan mijn gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven via de homepage op mijn website www.gezondeleefstijlcoach.nl

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top

Bedankt voor je aanmelding!

  • Check nu je email en bevestig je aanmelding

  • Je krijgt nu binnen een paar minuten je ebook toegestuurd

Als de bevestigingsmail niet lijkt binnen te komen, check dan je spambox