senior couple taking selfie at summer park
Rosaline

Rosaline

Wat kunnen we leren van de mensen in de blue zones?

Een interessante vraag is: hoe worden we zo gezond mogelijk oud? Met zo min mogelijk kwaaltjes en ziekten? Kan dat eigenlijk wel? Als we om ons heen kijken lijkt het van niet. Toch is er hoop! Er valt veel te leren van de mensen in de zogeheten blauwe zones.  Ook al staan ze er zelf waarschijnlijk  niet eens bij stil, maar de mensen in de blue zones leven volgens oeroude bijbelse gezondheidsprincipes.

Blauwe zones zijn streken op aarde waar sterke mensen wonen die vaak 100 jaar of ouder worden, in goede gezondheid. Dat  ze zo oud worden in goede gezóndheid, is bijzonder. De leeftijd waarop een gemiddelde Nederlander met één of meer chronische aandoeningen te maken krijgt  ligt al gauw rond het vijftigste levensjaar. En eenmaal chronisch ziek, dan wordt het toch echt steeds lastiger om een fijn en ongedwongen leven te hebben. Een afspraak met de huisarts voor een ditje, een afspraak met de specialist voor een datje, een onderzoek in het ziekenhuis hier en het zoveelste ritje naar naar de apotheek daar. Voor steeds meer Nederlanders is dit ‘normaal’. Maar eigenlijk is het niet normaal!

Wonderbaarlijke gebieden

De wonderbaarlijke gebieden waar ik het zojuist over had zijn de zogenaamde blauwe zones. Je vindt ze:

Wat valt er te leren?

Er is – uiteraard – wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het  bijzondere verschijnsel  ‘gezond en gelukkig ouder wordende mens’ in de verschillende blauwe zones op aarde. Er zijn opvallende overeenkomsten. En daar kunnen we wat van leren! 

De mensen in de blauwe zones leven op een manier zoals God heeft bedoeld: ze zorgen goed voor zichzelf, voor hun naaste en voor de schepping! Ze worden niet gedreven door geldzucht of persoonlijke ambitie en hebben niet of nauwelijks last van ziekmakende stress.  

Ze hebben andere prioriteiten dan de gemiddelde Westerling die door welvaartziekten wordt belaagd. Ze hebben ook andere prioriteiten dan de armen in ontwikkelingslanden, die nauwelijks eerlijke kansen krijgen om een aanvaardbaar bestaan op te bouwen. In de blauwe zones is er Balans met een hoofdletter.

7 overeenkomsten

Mensen die in de blauwe zones worden geboren gaan op een heel natuurlijke manier om met 7 van de 12 basics voor een gezond en gelukkig leven:

‘Wat maakt het uit?’

Als leefstijlcoach vertel ik mijn cliënten steevast dat een gezonde leefstijl buitengewoon lonend is. Ik  vertel dat wetenschappelijk onderzoek van onder meer het RIVM aantoont dat minstens  de helft van alle ziekten en aandoeningen direct of indirect te maken heeft met een ongezonde leefstijl en milieuvervuiling.

En ik vertel dat het goede nieuws is, dat we dus zelf een positieve invloed op onze gezondheid kunnen uitoefenen, zoals de mensen in de blauwe zones dat van nature doen.  Ik vertel over een onderzoek in Groot-Brittannië onder 20.000 personen tussen de 45 en 79 jaar dat aantoonde dat mensen tot 14 jaar langer kunnen leven als zij niet roken, voldoende bewegen, gezond eten en matig met alcohol zijn. 

Mensen die deze fundamentele leefstijlbasics in acht nemen overlijden minder vaak aan hart- en vaatziekten. De meeste cliënten van mij zijn daarvan onder de indruk. Zij willen ook wel 14 jaar langer leven en langer genieten van bijvoorbeeld kinderen en kleinkinderen.

Zingeving

Ik kom echter ook regelmatig met mensen in gesprek die hun schouders erover ophalen en iets zeggen in de trant van: ‘Ach, wat maakt het uit. Ik leef maar één keer. Laat me.” Of nog triester: “Ik wíl helemaal niet langer te leven. Waarom zou ik van 50 jaar ellende 70 jaar ellende maken.” Dan krimpt mijn hart ineen en denk ik: dan ken je de Bron van het echte leven nog niet.. En krijgt ons gesprekje aan de keukentafel ineens een heel andere wending. 

Dan praten we over de zin van het bestaan, over relaties, over zelfbeeld, over talent, over werk en over wandelen in op het pad waarvoor je gemaakt bent. Leefstijl is een allesomvattend onderwerp, waarbij lichaam, ziel en geest betrokken zijn. Je bent zoveel veel méér dan je dagelijks ouder wordende buitenkant.

Gratis tips voor een gezonder leven

Schrijf je in en ontvang mijn GRATIS E-book

P.s . Alles ingevuld en verzonden? Check dan je mail. Activeer de link in je mailbox door erop te klikken. Daarna kun je het e-book downloaden. Je e-mailadres is veilig bij ons. (We  houden niet van spammen en delen je informatie niet met derden).  Veel gezond leesplezier!

Rosaline Ratering McDonald,

Jouw Gezondeleefstijl Coach

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top

Bedankt voor je aanmelding!

  • Check nu je email en bevestig je aanmelding

  • Je krijgt nu binnen een paar minuten je ebook toegestuurd

Als de bevestigingsmail niet lijkt binnen te komen, check dan je spambox