LR vitamine bord fruit
Rosaline

Rosaline

De zin en onzin van vitamine supplementen

In dit artikel gaan we in gesprek met Rosaline Ratering – McDonald, auteur van het e-book De 12 basics voor een gezonder leven, leefstijlprofessional en voedingsdeskundige, over de zin en onzin van vitaminesupplementen, welke supplementen zijn aan te raden en welke niet, en misschien wel het allerbelangrijkste: hoe kun je zeker weten of je tekorten hebt die eventueel aangevuld kunnen worden met supplementen.

 

“Gezonde voeding zonder rode E-nummers, in de juiste hoeveelheden en samenstellingen, is cruciaal voor een gezond leven en een fitte verschijning,” begint Rosaline. “Maar je kunt jezelf nog een extra dienst bewijzen door je gezondheid te ondersteunen met vitamines en mineralen, bijvoorbeeld met behulp van goede, natuurlijke voedingssupplementen.”

Volgens Rosaline  (foto) is het idee dat gezonde voeding alléén voldoende is om in al je voedingsbehoeften te voorzien,  achterhaald. “Idealiter haal je alle vitamines en mineralen uit je voeding, maar de praktijk is weerbarstiger,” legt ze uit. “Veel mensen eten niet dagelijks uitgebalanceerd genoeg om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.”

 

Wie heeft supplementen nodig?

Op de vraag wie baat kan hebben bij het nemen van supplementen, geeft ze een genuanceerd antwoord: “Voor sommige groepen is het standaardadvies om extra vitamines te nemen. Denk aan ouderen, mensen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen en mensen die weinig buiten komen — voor hen geldt bijvoorbeeld het advies om vitamine D bij te slikken.”

Maar Rosaline pleit ervoor om nog een stap verder te gaan. “Ik raad altijd aan om in overleg met je huisarts of een leefstijlprofessional te onderzoeken of je tekorten hebt. Een bloedonderzoek kan helderheid geven. Alleen als uit zo’n onderzoek blijkt dat je geen tekorten hebt, weet je zeker dat je niets hoeft aan te vullen.”

Toch is er een flinke kloof tussen conventionele instanties en andere deskundigen. “Het Voedingscentrum, veel artsen en diëtisten stellen dat een gezond dieet voldoende is. Andere expert  erkennen dat er risicogroepen zijn die baat kunnen hebben bij extra voedingssupplementen.”

Rosaline somt belangrijke risicogroepen op:

  • Rokers
  • Mensen die overmatig alcohol drinken
  • Zwangere vrouwen
  • Personen boven de 45 jaar
  • Mensen die herstellen van ziekte
  • Mensen die niet dagelijks uitgebalanceerd en gezond eten
  • Mensen met veel stress

“Het probleem is dat veel mensen  in de praktijk domweg niet voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding.”

“Het probleem is dat veel mensen in de praktijk domweg niet voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding,” zegt Rosaline. “Onderzoek van het RIVM laat bijvoorbeeld zien dat de meeste Nederlanders te weinig groenten en fruit eten. Bij kinderen vanaf 7 jaar krijgt slechts 1 tot 2% voldoende groenten binnen, en bij volwassenen is dat maximaal 14%. Ook de fruitconsumptie blijft ver achter: afhankelijk van de leeftijd haalt slechts 3 tot 26% de aanbevolen hoeveelheid.”

 

Eérst voeding, dan supplementen

“Ja, in theorie zijn supplementen zijn nooit een vervanging voor gezonde voeding,” benadrukt Rosaline. “Het begint altijd met goede leefstijlkeuzes: gevarieerd eten, voldoende bewegen, goed slapen en stress beperken. Ik ben een voorstander van ‘voeding éérst, dan supplementen’. Ik ga een stap verder: éérst gezonde voeding, dan medicijnen. Maar in de praktijk is dat vaak niet haalbaar. Dan kunnen natuurlijke supplementen een waardevolle aanvulling zijn.”

Ze verwijst naar de werken van dr. Gábor Lenkei (auteur van  o.a.  Censuur, wat u niet mag weten over uw gezondheid) en  van dr. Gert Schuitemaker (orthomoleculair geneeskundige), die beide al jarenlang pleiten voor de kracht van voeding en het belang van gerichte suppletie.

“Synthetische vitamines worden vaak minder goed opgenomen door het lichaam. Kies daarom altijd voor producten van hoge kwaliteit, liefst op basis van natuurlijke grondstoffen.”

Kwaliteit boven kwantiteit

Niet alle supplementen zijn gelijk, waarschuwt Rosaline. “Er zit een groot verschil tussen goedkope, synthetische supplementen en hoogwaardige, natuur identieke varianten. Synthetische vitamines worden vaak minder goed opgenomen door het lichaam. Kies  altijd voor producten van hoge kwaliteit,  op basis van natuurlijke grondstoffen.”

Rosaline pleit ervoor om je goed te laten voorlichten door deskundigen die orthomoleculair bijgeschoold zijn. “Zij hebben kennis van hoe voedingsstoffen op celniveau werken en kunnen je begeleiden in het kiezen van de juiste supplementen voor jouw situatie,” zegt ze.

Ze raadt aan om hierover advies in te winnen bij een deskundige. “Idealiter een arts die óók kennis heeft van voeding. Helaas komt voeding nauwelijks aan bod in de opleiding van veel medici. Daardoor is het voor patiënten lastig om de juiste begeleiding te vinden.”

Het belang van maatwerk

Rosaline benadrukt dat maatwerk essentieel is: “Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Ik geloof sterk in gepersonaliseerd advies. Dat betekent dat je jouw leefstijl, eetpatroon en eventueel medische achtergrond laat meewegen bij de keuze voor eventuele supplementen.”

Om mensen hierin te begeleiden, biedt Rosaline via haar platform Gezonde Leefstijl Coach bloedtesten aan, onder medisch toezicht. “Zo kun je gericht laten onderzoeken of je bepaalde tekorten hebt, waarna je persoonlijk advies krijgt van een leefstijlarts. Dit voorkomt dat je lukraak supplementen slikt die je misschien niet eens nodig hebt.”

Conclusie: een holistische aanpak

Rosaline  vat haar visie samen: “Gezondheid begint met de juiste balans: gezonde voeding, voldoende beweging, mentale rust én — indien nodig — de juiste supplementen. Het gaat om het totaalplaatje. Supplementen zijn geen quick fix, maar kunnen je lichaam ondersteunen als onderdeel van een holistische aanpak.”

Benieuwd of jij tekorten hebt of wil je persoonlijk voedingsadvies? Bezoek www.gezondeleefstijlcoach.nl en ontdek hoe Rosaline en haar team  je daarmee  verder kunnen helpen.

 

 

Benieuwd 0f jouw bloedwaarden kloppen?

Ben je benieuwd of je tekorten hebt aan bepaalde vitamines en mineralen? Ga dan naar www.gezondeleefstijlcoach.nl. Daar vind je meer informatie over hoe je via een bloedonderzoek in het ziekenhuis kunt laten checken of je tekorten hebt of niet.  “De huisarts kan dit ook voor je doen, maar alleen als je al klachten hebt voor tekorten. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen,”aldus Rosaline

Gezondeleefstijlcoach.nl werkt hiervoor samen met artsen van Bloedwaardentest, een landelijke organisatie die gespecialiseerd in individuele bloedwaardentesten en de interpretatie ervan met duidelijke uitleg. Indien gewenst kun je via de website een afspraak maken voor een bloedonderzoek en vervolgens, als je dat wilt, een aanvullend consult inplannen met een medisch specialist die tevens leefstijlarts is. Gebruik daarvoor deze link:

Je kunt kiezen uit verschillende testen. Kijk hier voor meer informatie.

 

 


 

Deel dit artikel

Scroll naar boven

Bedankt voor je aanmelding!

  • Check nu je email en bevestig je aanmelding

  • Je krijgt nu binnen een paar minuten je ebook toegestuurd

Als de bevestigingsmail niet lijkt binnen te komen, check dan je spambox