Heb jij een favoriete uitvlucht? Ga de uitdaging aan en doorzie hem. Met begeleiding van een ervaren, medisch erkende stopcoach vergroot je jouw kans op een succesvolle stoppoging tot wel 10 keer. Meld je aan via onderstaande knop en ontvang vergoeding voor zowel de coaching als de benodigde hulpmiddelen. Jouw verzekering vergoedt eens per jaar een traject.
Bij ACTIVE Sport & Healthcenter op Lengelseweg 102 in ’s Heerenberg ben ik beschikbaar voor persoonlijke coaching op dinsdag, donderdag en zaterdag. Passen deze dagen je niet? Op maandag- en donderdagavond sta ik ook telefonisch voor je klaar! Bel 088 – 786 77 99 voor vrijblijvend advies.
Rosaline Ratering-McDonald – Medisch erkende Stoppen met Roken Coach bij Medipro BV
Hier zijn 7 smoezen die ik vaak tegenkom. Herken je ze?
1. “Ik ben bezorgd om gewichtstoename.”
De vrees voor gewichtstoename is een van de meest genoemde redenen om het stoppen met roken uit te stellen. Er schuilt enige waarheid in dit argument. Bij het stoppen met roken normaliseert de stofwisseling, waardoor je, als je dezelfde eet- en beweeggewoonten behoudt, doorgaans 2 tot 4 kilo aankomt in het eerste halfjaar. Sommige ex-rokers komen meer aan, vaak door emotioneel eten. Ze ruilen de ene verslaving simpelweg in voor de andere. Voeding met veel koolhydraten geeft ook een kortstondige dopaminekick, vergelijkbaar met roken. Natuurlijk zijn er ook ex-rokers die keurig op gewicht blijven of zelfs afvallen. Zij die hun volledige levensstijl aanpassen, slagen doorgaans met glans in hun stoppen-met-roken traject. In plaats van roken gaan ze wandelen, hardlopen of fitnessen. Twee vliegen in één klap.
“Ik ervaar te veel stress.”
Het venijn van een nicotineverslaving schuilt in een paradox. Aan de ene kant biedt de sigaret rust, maar anderzijds houdt de verslaving zichzelf in stand. Roken stuurt binnen 7 seconden een signaal naar je hersenen om het gelukshormoon dopamine aan te maken, wat een weldadig en rustgevend gevoel geeft, zij het tijdelijk. Na verloop van tijd ebt het effect weg en daalt je dopamineniveau zelfs onder het natuurlijke niveau, waardoor je je slechter voelt dan voorheen. Je steekt dus opnieuw een sigaret op. Een ander nadeel van nicotine is dat het ook de aanmaak van adrenaline stimuleert. Door kunstmatig de aanmaak van adrenaline continu te stimuleren, blijf je jezelf opjagen. Adrenaline is een actiehormoon; op deze manier kom je nooit echt tot rust. Veel ondernemers, zelfs niet-rokers, zijn verslaafd aan adrenaline kicks.
“De sigaret is mijn metgezel die me rust geeft.” Zeker, de sigaret biedt binnen 7 seconden een gevoel van rust vanwege de dopamineproductie. Telkens als je je gefrustreerd, verdrietig of boos voelt, zoek je troost bij dit knuffeldier. Het zorgt ervoor dat je je tijdelijk goed voelt, maar het is een metgezel met twee gezichten. Een soort foute relatie, zogezegd. Zoek daarom een andere knuffelbeer.
“Ik heb het al vaak geprobeerd, het lukt toch niet…” Geen reden tot wanhoop! Onderzoek toont aan dat rokers gemiddeld 5 tot 7 serieuze stoppogingen moeten ondernemen om definitief te stoppen met roken. Dus hoe meer stoppogingen in het verleden, hoe beter. Elke poging leert je meer over jezelf, je triggers en wat je wel goed deed. Geef niet op! Het zal een keer lukken.
“Zonder roken heb ik geen plezier meer..” Dit is intens. Het betekent dat je nog niet hebt ontdekt dat er een leven is buiten de verslaving. Het is een leugen die je gevangen houdt. Er zijn talloze dingen waar je plezier uit kunt halen: je eigen bedrijf waar je je hart en ziel inlegt, je familie en kinderen. Kijk naar mensen die niet roken en toch plezier hebben. Hun hersenen zijn anders geprogrammeerd. Met de hulp van een professionele coach leer je hoe je je hersenen kunt herprogrammeren zonder de verslavende stof nicotine, en ontdek je dat je leven op andere manieren betekenis kunt geven. Zie bijvoorbeeld ‘Kleur je Leven’ van het Trimbos Instituut.
- “Ik ken iemand die 90 is geworden terwijl hij rookte.” Dus betekent roken automatisch dat je 90 wordt? Een zware roker (meer dan 20 sigaretten per dag) leeft gemiddeld 13 jaar minder dan niet-rokers, zonder rekening te houden met de kwaliteit van leven. Niet-rokende mannen worden gemiddeld 79 jaar oud, niet-rokende vrouwen gemiddeld 82,5 jaar. Voor rokers betekent dit dat ze gemiddeld 66 jaar (mannen) en 69,5 jaar (vrouwen) oud worden.
7. “Ik wil helemaal niet stoppen met roken.” Dit is eigenlijk geen smoes, maar een eerlijke verklaring. Ik hoor vaak: “Je leeft maar één keer, dus wat maakt het uit.” Als je dit kunt zeggen, aanvaard je ook de gevolgen van roken. Eén op de twee rokers overlijdt aan de gevolgen van roken. Het blijft een levensgevaarlijk spelletje. Door niet te stoppen, mis je de voordelen van stoppen met roken op zowel korte als lange termijn.
© COPYRIGHT – Gezondeleefstijlcoach.nl – Rosaline Ratering-McDonald