inside1
Rosaline

Rosaline

BRAVO leefstijlcoaching, wat is dat eigenlijk?

Leefstijlcoach is een relatief nieuw beroep. Iedereen mag zich in principe zo noemen, het is geen beschermde titel. Daarom is het verstandig om het aanbod van verschillende leefstijlcoaches te vergelijken en te onderzoeken wat de verschillende kwalificaties zijn. Een goede leefstijlcoach coacht cliënten succesvol naar een blijvend gezondere leefstijl. Alleen bij gekwalificeerde leefstijlcoaches verstrekken zorgverzekeraars vergoedingen.

De 5 BRAVO factoren

Leefstijlcoaching gaat ‘veel verder dan ‘advies geven over wat gezond is. Coaching is een vak, waarvoor een degelijke opleiding en ervaring nodig zijn. Lééfstijlcoaching is een specialistisch vak, waarin verschillende disciplines samen komen. Het vak richt zich op ten minste vijf essentiële basics voor een gezonde leefstijl:  bewegen, (niet) roken, (matig met) alcohol, gezonde voeding en ontspanning. Deze vijf worden ook wel de BRAVO factoren genoemd.

Body & mind

Een goede leefstijlcoach maakt samen met jou een realistisch en haalbaar plan waarin minimaal deze vijf basics aan de orde komen. Daarnaast houdt hij of zij rekening met het feit dat ieder mens verschillend is en dat ieder mens een lichaam heeft (‘body’)  en  een ‘mind’. Body & mind beïnvloeden elkaar. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam.’

De gezondste versie van jezelf

Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je de gezondste versie van jezelf kunt zijn. Dat je meer energie hebt, goed kunt slapen, een gezond gewicht hebt, een goede conditie hebt en dat je ‘in balans bent’. Je weerbaarheid tegen ziekten en stress neemt toe en je kunt zaken beter relativeren. Je immuunsysteem verbetert en bent minder vatbaar voor ziekten. Dit bereik je niet door te focussen op slechts één van de genoemde ‘BRAVO basics ’ maar met behulp van een totaalaanpak. Omdat het lastig kan zijn om daarbij hoofd- en  bijzaken van elkaar te scheiden, kan contact opnemen met een ervaren leefstijlcoach je verder helpen. Bedenk daarbij dat veranderingen aanbrengen in je leefstijl tijd en energie kost, minimaal een paar maanden, meestal langer. Maar het levert je ook tijd en energie op. Onderzoeken tonen aan dat minimaal de helft van alle ziekten en aandoeningen direct of indirect te maken hebben met een ongezonde leefstijl. En mensen die de BRAVO factoren in acht nemen (lees onder meer mijn blog over de blue zones) leven gemiddeld 14 jaar langer dan mensen die dat niet doen.

Meer weten? Bestel gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven

De kwaliteit van je leven zal sterk verbeteren met een gezonde(re) leefstijl. Wil je meer weten over de 5 basics voor een gezonder leven én kennismaken met nóg 7 essentiële peilers, bestel dan mijn gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven via de homepage op mijn website www.gezondeleefstijlcoach.nl

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top

Bedankt voor je aanmelding!

  • Check nu je email en bevestig je aanmelding

  • Je krijgt nu binnen een paar minuten je ebook toegestuurd

Als de bevestigingsmail niet lijkt binnen te komen, check dan je spambox