sugar addicted LR
Rosaline

Rosaline

Afkicken van suiker, hoe je dat?

Ok. Je bent klaar met je suikerverslaving. Je hebt het filmpje van het Diabetesfonds gezien (of the film That Sugar Film met Damon Gameau) en je hebt besloten de uitdaging aan te gaan. Je gaat de kunstmatig toegevoegde (verborgen) suikers uit je leven bannen. Je wilt ervoor gaan. Maar hoe? Hoe werkt dat dan en: wat kun je verwachten? Het lijkt onbegonnen werk, want verborgen suikers zitten zelfs in bewerkt vlees! Toch is het heel goed mogelijk om zonder kunstmatig toegevoegde suiker te leven. En dat kan nog lekker zijn ook! En zelfs zoet. Je moet alleen even weten waar Abraham ‘de suikervrije mosterd’ vandaan haalt… Ik geef je graag tips & tops om zowel de lichamelijke als de mentale kant van de verslaving te doorbreken en de geweldige voordelen van een suikervrij leven te ontdekken.

Onderschat om te beginnen de uitdaging niet! Je gaat echt afkicken. Maar je krijgt er ook veel voor terug: je vrijheid en je gezondheid. En je krijgt je natuurlijk smaak terug. Binnen een dag of 10 zijn je smaakpapillen gereset en vind je producten met toegevoegde suikers uit de supermarkt (koek, snoep, frisdrank e.d.) niet eens meer lekker: véél te zoet!

Wat nicotine voor de roker doet, doet suiker voor de ‘suikerverslaafde’: het stimuleert de aanmaak van een zeer krachtig feel good hormoon nl. dopamine. In tegenstelling tot andere verslavingen – waarbij je steeds méer van het verslavende middel nodig hebt om hetzelfde prettige effect te bereiken – heb je van suiker niet steeds méér nodig. Daarom staat suiker niet in de officiële DSM-V , de lijst van officiële verslavingen. De lijst helpt kortgezegd bij het plakken van etiketten op psychische aandoeningen. Iedereen die ‘suikerverslaafd’ is weet echter: ‘Hier kom ik niet zomaar vanaf… Suiker geeft me kort energie én een goed gevoel. Daarom wil ik suiker, dag in dag uit en wel nú.”
 

En als je ermee stopt, ga je zoals gezegd écht afkickverschijnselen krijgen. Je dopamine productie krijgt geen ondersteuning meer van buitenaf (van suiker). Gelukkig duren de afkickverschijnselen maar kort en kun je er iets tegen doen om de last te verzachten. Je zult andere manieren moeten vinden om de dopamine productie aan te wakkeren., zoals goede voeding eten en wandelen of sporten.

Afkicken van suiker is mogelijk!  Beschouw de uitdaging als voelbaar bewijs dat er iets in je lichaam en in je geest aanwezig, wat er niet hoort en zich verzét tegen jouw gezonde toekomst. Je bent geschapen om als vrij mens te kunnen leven die – met plezier – goede keuzes kan maken en kan uitvoeren. Reken af met verslavingen, voordat ze met jou afrekenen.

Een verslaving heeft altijd twee kanten: de lichamelijke afhankelijkheid en de mentale afhankelijkheid. Dat geldt ook voor suikerverslaving.

Een verslaving heeft altijd twee kanten: een  lichamelijke afhankelijkheid en een mentale.

Lichamelijke kant van de verslaving

De lichamelijke afhankelijkheid is niet je grootste vijand. Die kun je temperen met heerlijke gezonde voeding die ook nog eens de bloedsuikerspiel gelijkmatig houden. Wil je suiker bewuste voorbeeldmenu’s ontvangen? Leefstijlplan natuurlijk in balans (uit de koker van Gezond & Weldoen) heeft 2 varianten voor je: Suikerbewust mild en Suikerbewust extra. Via de website kun je gebruik maken van een speciale aanbieding. Ons team maakt speciaal voor jou op maat gemaakte voorbeeldmenu’s. Geen internetrecepten, maar maatwerk. Zelf doen kan ook: op internet zijn geweldige suikervrije recepten te vinden. Let erop dat je over de hele dag genomen voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt (koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines en mineralen), zodat o.a. de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je geen of minder cravings ervaart.

 

Mentale kant van de verslaving

De mentale afhankelijkheid die je hebt opgebouwd met een suikerverslaving is een sterkere vijand om rekening mee te houden. Elke keer als jij suikerrijke voeding eet, gaat er een seintje naar je hersenen: ‘dopamine aanmaken’. Dopamine is een gelukshormoon. Je voelt je (eventjes) blij en gelukkig. Het leven is mooi. Na korte tijd daalt het dopamine niveau weer en ervaar je opnieuw de drang naar een rush. Hetzelfde gebeurt als je snelle koolhydraten (wit brood, koekjes, taart, bagels, pasta etc.) eet. Snelle koolhydraten zijn feitelijk suikers. Je hersenen kennen niet het verschil tussen natuurlijks suikers, toegevoegde suikers, suikervervangende zoetstofffen en koolhydraten. Ze weten maar één ding: wij willen dopamine..! Hoe vaker jij aan dit ‘gezeur’ toegeeft, hoe vaker en hoe harder jouw hersenen erom blijven zeuren. Vergelijk de mentale afhankelijk van welke verslaving dan ook (roken, alcohol, internet shoppen etc. etc.) met een zeurend kind.

 Zeuren…

 Als je kinderen hebt weet je hoe het werkt: geef je toe aan hun gezeur, dan leer je ze: ‘Goed zo, flink zeuren, dan krijg je van mij je zin..!’ Negeer je het gezeur – of stel je een beloofde traktatie even uit – dan leer je ze: ‘Zeuren heeft geen zin. Ik moet mijn tijd afwachten tot een gepast moment…’

De mentale afhankelijkheid van suiker kun je op dezelfde manier aanpakken. Mentale cravings komen in golven. Ze komen eraan, overspoelen je – en trekken weer weg. Heb je een craving? Negeer die, ga iets anders doen of doe ademhalingsoefeningen om jezelf rustig te maken. De golf zal voorbij gaan. Of: stel het toegeven aan de mentale craving uit, steeds vaker en steeds langer. Op een gegeven moment snappen je hersenen het. ‘Het heeft geen zin om nog langer te zeuren. Mijn baas geeft er toch niet aan toe…’

Op een gegeven moment snappen je hersenen het. ‘Het heeft geen zin om nog langer te zeuren. Mijn baas geeft er toch niet aan toe…
 

 Tijdelijke afkickverschijnselen

 

Wat kun je verwachten en wat doe je eraan? Afkickverschijnselen variëren per persoon. Je kunt verwachten:

– cravings 

– een grieperig gevoel

– lichte hoofdpijn

– prikkelbaarheid

– vermoeidheid

– misselijkheid

– slechter slapen

– rillingen, je hebt het koud.

Afkickverschijnselen zijn tijdelijk. Reken op een paar dagen tot een week. Je kacheltje (verbranding) moet wennen aan het nieuwe voedingspatroon. De hersenen moeten zich opnieuw programmeren.

 

Wat kun je doen? 

Drink veel water en groene en zwarte thee en eet gezonde, natuurlijke voeding, met gezonde natuurlijke suikers zoals groenten en fruit. Blijf in beweging: ga wandelen of sporten, daarmee maak je namelijk op een natuurlijke manier feel good hormonen aan. Tip: neem liever geen of slechts zeer beperkt kunstmatige zoetstoffen als vervanging voor suiker. Daarmee blijf je de trek in zoet via het dopamine-systeem onderhouden en houden de mentale cravings niet op. Sommige zoetstoffen en rode e-nummers (hoewel goedgekeurd door de EFSA-commissie) zijn ronduit slecht voor je (lees hier waarom).

 

Voordelen stoppen met  toegevoegde suikers 

De voordelen van het afkicken van toegevoegde suikers zijn geweldig. Het Diabetesfonds zegt:

1. Je hebt meer energie

Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen. De suikerpieken en -dalen die je krijgt als je voeding met veel suiker neemt, kosten je lichaam een hoop energie. Zodra je suikerrijke producten laat staan is je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Hierdoor voel je je energieker, fitter én vrolijker.

2. Je kunt makkelijker afvallen

Door suikerrijke producten te laten staan, schrap je ook veel onnodige calorieën. Dit kan een positieve bijdrage geven als je wat kilo’s wil kwijtraken. 1 gram suiker is gelijk aan 4 kilocalorieën. Een glas cola bevat hierdoor al meer dan 100 kilocalorieën! Wil je afvallen? Dan helpt het dus zeker als je suikerrijke producten laat staan

3. Je verkleint je risico op diabetes type 2

Als je te veel suiker binnenkrijgt is je kans op overgewicht groter. En overgewicht geeft weer een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2. Vooral suikerrijke dranken zorgen voor een verhoogd risico. Wist je dat een blikje cola per dag je risico op diabetes type 2 met maar liefst 20% verhoogt? Met een week zonder suiker verklein je dus je risico op diabetes.

4. Je hebt minder last van je buik

Veel mensen krijgen last van hun buik en darmen als ze te veel suiker nemen. De fructose (fruitsuiker) in suiker kan ervoor zorgen dat je last krijgt van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Door suikerrijke producten met veel fructose te vervangen door gezonde voeding zul je minder last hebben van je buik.

5. Je slaapt beter

Veel mensen slapen beter doordat ze minderen met suiker. Beter slapen heeft weer als voordeel dat je minder moe bent. En als je minder moe bent, ben je minder snel geïrriteerd en heb je meer energie om gezonde keuzes te maken.

 

Tip: kies voor natuurlijke voeding met natúúrlijke suikers

Voor de duidelijkheid: natuurlijke suikers, in fruit, groenten, zuivelproducten (lactose) en langzame koolhydraten zoals volle granen, daar is niks mis mee. Die mag je dus gewoon blijven eten, met mate. Je lichaam en voor je hersenen hebben die goede suikers nodig als brandstof. De uitdaging die we aangaan heeft puur betrekking op onnatuurlijke, toegevoegde fabriekssuiker in voeding. Dat kan een hele klus zijn want er zijn maar liefst 66 schuilnamen voor dat soort suikers. Het makkelijkste is dat je vanaf nu kiest voor 100% natuurlijke voeding zonder pakjes en zakjes, bijvoorbeeld met behulp van de op maat gemaakte menu’s van Leefstijlplan natuurlijk in balans. (bestel Suikervij mild of Suikervrij extra). Deze menu’s worden voor jou persoonlijk op maat gemaakt  en zijn gericht op een gezond gewicht. Vanaf januari  2023 kun je gebruik maken van een persoonlijke app.

 

Auteur:  Rosaline Ratering McDonald, jouw gezonde leefstijlcoach

Deel dit artikel

Scroll naar boven

Bedankt voor je aanmelding!

  • Check nu je email en bevestig je aanmelding

  • Je krijgt nu binnen een paar minuten je ebook toegestuurd

Als de bevestigingsmail niet lijkt binnen te komen, check dan je spambox