Zucchini rolls with cheese, bell peppers and arugula
Rosaline

Rosaline

8 tips om overtollige vakantiekilo’s te voorkomen

Happy young couple having fun on their hiking trip

Enorme zin in vakantie, maar zie je overtollige vakantiekilo’s als souvenir niet zitten? Hier zijn 8 handige tips. Want wat er niet aan komt, hoeft er straks ook niet af..!

Voordat je denkt: ‘Ja maar, als ik op vakantie ga dan wil ik genieten, anders voel ik me zo sneu….’ Ontspan, relax.  Met deze slimme tips wordt je vakantiepret wordt er echt niet minder om.  Gewoon even nadenken. Je gezonde verstand thuislaten is nergens voor nodig. Je neemt toch ook je ook zonnebrandcrème en anti-insectenspray mee.  Ook tijdens vakantie kun je namelijk met een gerust hart de 80-20 regel toepassen. 80 procent van wat je eet en drinkt is  bewust-lekker-gezond-fitmakend-en-goed-voor-de-lijn. De overige 20 procent is speelruimte voor bewust-onweerstaanbaar-lekker- ongezond-en-dikmakend. Dus: 80/20, niet 20/80.

Tip 1: drie keer per dag eten, ook in de vakantie
Probeer jezelf zoveel mogelijk te houden aan je normale ritme van 3 keer per dag eten: ontbijt, lunch en diner. Zo kun je voorkomen dat je ongemerkt de hele dag eet, en misschien wel meer dan je wilt.  Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af.

Tip 2: kies slim
Je kunt natuurlijk ook slimmer kiezen. Een waterijsje in plaats van schepijs van de Italiaan scheelt calorieën bijvoorbeeld. Of een stuk meloen in plaats van een schaaltje chips. Water is een ideale dorstlesser voor op vakantie.

Tips voor gezondere keuzes:
• Welke  ijsjes kun je kiezen als je minder calorieën wilt eten?
• Waar kan ik op letten als ik gezond wil eten in een restaurant?

Tip 3: lekker bewegen
Wandelen, fietsen, waterfietsen, kanoën, surfen, tafeltennissen, badmintonnen, frisbeeën… Leuke vakantieactiviteiten die nog gezond zijn ook!

Tip 4: eet met mate
Alles kan, alles mag. Maar met mate. Een ijsje, een barbecue, wat vaker uit eten. Heerlijk! Wees niet te streng voor jezelf, want dat houdt niemand vol. Maar houd wel maat. Je kunt erop letten dat je porties niet te groot zijn en dat je niet te veel afwijkt van wat je normaal eet. En stop met eten als je vol zit.

Tip 5: geniet met aandacht
Eet langzaam en met aandacht: neem kleine happen en geniet bewust van wat je eet. Weet je ’s avonds nog wat je overdag gegeten hebt?

Tip 6: gezond onderweg
Ben je lang onderweg naar je vakantiebestemming, dan is het eten dat je tegenkomt langs de weg lang niet altijd even gezond. Denk aan fastfood bij wegrestaurants of tankstations. Je kunt ook zelf eten meenemen in de auto. Neem je koeltas mee en vul die bijvoorbeeld met broodjes, salades en fruit. Hoe meer groenten en vezels je eet, hoe minder zin om te snaaien.

Tip 7: voorkom verleidingen
Chips, borrelnootjes, blokjes kaas. Staat het eenmaal voor je, dan is het moeilijk om het niet op te eten. Zorg dus simpelweg dat je ze niet binnen handbereik hebt, die snacks. Ook niet op de hotelkamer, in de koelbox of auto. En ga geen boodschappen doen als je trek hebt.

Tip 8: let op je drankjes
Wees matig met alcohol en frisdranken. Alcohol bevat lege calorieën en vertraagt de vetverbranding. ‘Leeg’ wil zeggen: zonder enige voeding. Niet ‘verboden’ tijdens zon- en feestdagen, maar beweeg de calorieën er wel dezelfde dag nog af. Drink veel water als extra hulpmiddel om de zin om veel alcohol te drinken te temperen. Frisdranken bevatten veel suiker en zorgen ervoor dat je nóg meer zin krijgt in zoetigheid.

Slimme calorieën calculator voor alcohol
Leuk weetje: Met deze slimme calculator zie je meteen hoeveel en hoelang je moet bewegen om de calorieën weg te werken. Bijvoorbeeld: 3 glazen witte wijn, vergelijkbaar met 4.5 chocolade biscuitjes = 1 uur en 15 min wandelen.

Overzicht van het aantal calorieën in frisdrank: zie tabel

Met dank aan: Voedingscentrum; Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on print
Scroll naar top

Bedankt voor je aanmelding!

  • Check nu je email en bevestig je aanmelding

  • Je krijgt nu binnen een paar minuten je ebook toegestuurd

Als de bevestigingsmail niet lijkt binnen te komen, check dan je spambox